© Webmaster: Frans Hoppenbrouwer - Modelvliegclub IKARUS - Tubbergen

Stuurhevels zelf gemaakt
( Auteur: Wil Gipman )
De onderdelen uitgestald Het materiaal

Als je een servo koopt, zitten daar altijd een aantal reserve-hevels bijgesloten (je weet wel, die armpjes met gaatjes, waar de stuurstang met zijn kwiklink in klikt). De middellange zijn meestal het eerste nodig, dan de kortere, en de ronde blijven bijna altijd over. Maar nadat de servo's in meerdere modellen zijn gebruikt komt altijd het moment, dat de servo-hevels "op" zijn.
En dus gaan we ze dan zelf maken en schroeven ze vast op die "over" gebleven rondjes.
De stuurstangen dichterbij We kiezen als plaatmateriaal de hobby-printplaten uit de electronicawinkel. Ze zijn er met een koperlaagje aan één zijde, twee zijden, maar ook zonder. Wat we kiezen is om het even. Het gaat om de laminaatplaat van de printplaat. Die is precies goed van dikte, sterkte, taaiheid en is goed te bewerken met figuurzaag, boor en vijl. Soms is het handig om de plaat met het koperlaagje te kiezen, namelijk als er gesoldeerd moet worden, bijv. een asje of bus.

Omkeer-hevels

Ook de zogenaamde omkeerhevels, zoals die bijv. bij ailleron-aansturing in de hoofdvleugels gebruikt worden, zijn zonder moeite van onze printplaat te maken. Op de afbeeldingen kun je diverse vormen zien. De meest gekke vormen zijn te maken, het is maar net wat je nodig hebt.
Het meest spelingvrij draait de hevel als je in het hart een busje soldeert (of lijmt) en dan zo lang mogelijk aanhoudt. Het asje, dat een boutje mag zijn, moet dan zo nauw mogelijk passen.

Een gaatjesprint als mal Gaatjes op rij

Als je kunt beschikken over wat afvalprintplaten (of baantjesprintplaat) waar de soldeergaatjes nog ongebruikt zijn, dan kan dat als een handige gaatjes-mal dienst doen (zie afb. 3).
Zet de hevel met zijn draaipunt vast op de printplaat en draai de hevel over de gaatjes heen. Even het draaipunt aandraaien, zodat de hevel gefixeerd is en dan vanaf de achterzijde van de gaatjesprint met een 2 mm boortje de gaatjes op rij in de hevelarm boren. De hevel een kwartslag verdraaien en de tweede hevelarm op dezelfde wijze boren. Alle gaatjes zitten nu keurig op gelijke afstanden vanaf het draaipunt. Gebruik bij voorkeur een boorstandaard.Wil Gipman.Terug naar het TIPS-overzicht