© Webmaster: Frans Hoppenbrouwer - Modelvliegclub IKARUS - Tubbergen

Gloeiplugknijper veilig
( Auteur: Wil Gipman )
Geen kortsluiting meer

Wie heeft het niet al eens meegemaakt: de gloeiplugklem op de motorkop gezet, starten met de electrostarter en prompt vliegt de klem er af om vervolgens met beide polen op de cylinderkop te blijven hangen. Kortsluiting en een startaccu, die snel leeg loopt is het gevolg.
De oplossing is eenvoudig en bespaart een boel ergernis: isoleer de bovenste klempool (=pluspool).

Hoe te isoleren

De pluspool geļsoleerd De pluspool heeft een "kuiltje", dat zo mooi op de gloeiplug past. We isoleren het gehele metalen lipje maar sparen een rond gaatje ter plaatse van het bewuste kuiltje uit. Daar moet het kopje van de gloeiplug straks in passen om contact te maken.
Op de foto zijn meerdere lagen krimpfolie gebruikt, die ook nog eens met een druppeltje drie-secondenlijm zijn vastgelijmd. Door meerdere lagen toe te passen, krijgt de folie enige dikte en kan de klem niet meer zo gauw van de knop van de gloeiplug afspringen.
Het isoleren kan natuurlijk ook met andere materialen gerealiseerd worden, zoals plastic- of papiertapes, maar wel een druppeltje drie-secondenlijm toevoegen, want de startklem zal vet worden van de branstofresten en zonder lijm is het isolatiehoesje geen lang leven beschoren.

Succes met het starten en veel besparing op je accu toegewenst!Wil Gipman.Terug naar het TIPS-overzicht