ę Webmaster: Frans Hoppenbrouwer - Modelvliegclub IKARUS - Tubbergen

Grip op je model
( Auteur: onbekend )
Gladde rompen

Het bij de start met de hand wegwerpen van modellen komt nog steeds voor op onze modelvliegvelden. Meestal betreft het zwevers, die uitgerust zijn met een hulpmotor en vanwege vettige brandstofresten de werphand weinig houvast bieden. Ook bij zwevers, die met de lier omhoog getrokken worden en waarbij trekkrachten van acht kilo normaal zijn, zou wat meer "grip" handig zijn, vooral wanneer het model wat nat is van het gras.

Schuurpapier

Zweverromp Probeer eens twee stukjes schuurpapier aan weerskanten van de romp te plakken, in het zwaartepunt van het model. Het ruwe oppervlak be´nvloedt de glijhoek beslist niet in merkbare mate, want daar ter plaatse is de luchtstroom toch al wat gewerveld.
Watervast schuurpapier nummer 220 is een goede keus, afmetingen van zo'n 30 x 70 mm. De hoeken even wat afronden tegen het loslaten van de lijm bij de hoeken. Gebruik voor het opplakken contactlijm.
Om het schuurpapier netjes af te snijden kun je het beste een niet al te scherp balsamesje gebruiken. Je kerft het schuurpapier aan de achterkant even in en breekt het dan dˇˇr, door het naar de ruwe kant om te vouwen.
Terug naar het TIPS-overzicht