Webmaster: Frans Hoppenbrouwer - Modelvliegclub IKARUS - Tubbergen

Krimpfolie voor accucellen
( Auteur: Wil Gipman )
Krimpfolie passend maken

Alles wat nodig is en het resultaat Sommigen hebben het vast al wel eens meegemaakt: je wilt een setje accucellen in krimpfolie verpakken en jammer genoeg heb je nt niet de juiste maat. Geen nood, want we gaan de folie gewoon even vermaken. Met de schaar en wat secondenlijm is het zo gepiept.

Knippen en plakken

Ook al is de diameter van de krimpkous onvoldoende, toch knippen we een stuk af ter lengte van het in te krimpen accupak + 3 centimeter extra aan beide uiteinden i.v.m. het krimpen. We knippen zelfs ng zo'n stuk af omdat we daarmee de krimpkous gaan vergroten.
Knip nu beide stukken op n van de vouwnaden open. Doe dat door de vouwrand er af te knippen, zo blijft de kniprand mooi strak zonder opstaande randjes. Schuur langs de knipranden de folie met fijn schuurpapier over een breedte van 1 cm. Met secondenlijm plakken we nu de beide open geknipte stukken krimpfolie aan elkaar, waardoor een krimpkous met grotere diameter ontstaat. Handig is het om een houten latje van 2 x 3 cm in de krimpkous te schuiven, zodat tijdens het lijmen de boven- en onderzijde niet per ongeluk aan elkaar vast plakken.
Vervolgens passen we nu de accucellen in de te ruime krimpkous en korten die naar behoefte in: open knippen langs de vouwnaad en rekening houden met 1 cm overlap om ook deze knipnaad weer te lijmen.
Nadat de lijm droog is laten we de folie met een warme handfhn krimpen, totdat het accupakket strak omsloten is. (Zie voor enkele voorbeelden afbeelding 1).

Transparante folie

Krimpfolie is er in vele kleuren, maar voor accu's is het handig om transparante folie te gebruiken. Zo kunnen we altijd de accupolen en bedrading controleren. Ook kan er een kaartje met tekst worden ingesloten, met bijv. datum van aankoop, accugegevens of zelfs uw naam en adres (mooi ingepakt).
Ook kan zo gecontroleerd worden of er na verloop van tijd wit oxidatiepoeder bij de polen gevormd wordt. Het is dan oppassen geblazen, het kan het begin zijn van het aftakelingsproces van de cel(len).

Tenslotte

Een beetje ventilatie onder de folie is een goede zaak. Maak daarvoor nog vr het inkrimpen wat perforaties op plaatsen waar de folie niet strak om de cellen zit (dus tussen de celrondingen in). Vooral voor accucellen, die bedoeld zijn voor het electrovliegen kan wat extra ventilatie absoluut geen kwaad.
Steekt de folie na het inkrimpen nog te ver buiten de accu, knip er dan wat af en krimp de uiteinden opnieuw.
Pas ook op, dat je de secondenlijm niet inademt. In de buitenlucht werken of goed ventileren is de remedie. Gebruik ook bij voorkeur plastic handschoenen, want je vingers zitten zo aan elkaar! Tik na het lijmen een paar keer met je vinger tegen de doseerspits van de flacon en kijk of het druppeltje secondenlijm de spitsingang heeft verlaten. Op deze wijze blijft de spits open en de dop vrij van lijm.
Succes met knippen, plakken en krimpen.Wil Gipman.Terug naar het TIPS-overzicht