Webmaster: Frans Hoppenbrouwer - Modelvliegclub IKARUS - Tubbergen

Kogelgewricht-kwiklink en staaldraad
( Auteur: Oliver Kurz, Duitsland )
Speciaal voor in "kleinere" modellen

Normaal gesproken is het duidelijk, je neemt een soldeerhulsje en soldeert dat op een staaldraad, schroeft het kogelgewrichtje erop en klaar is de spelingsvrije kwiklink!
Maar hoe gaat dat bij de kleinere modellen? Daar is bijna nooit genoeg ruimte om een kogelgewricht en een soldeerhuls tussen stuurstanguitgang en roerhoorntje te monteren. Moeten we het dan maar zonder deze spelingsvrije aansturing doen? Nee, hoor!
De oplossing bestaat uit een messingbuisje met een diameter van 2 mm en een M2-draadtapper. Zo'n messingbuisje heeft in den regel een binnendiameter van ongeveer 1 mm, precies genoeg voor de in "kleinere" modellen toegepaste staaldraden.
We snijden nu een stukje messingpijp af met wat extra overmaat, zodat we het in de bankschroef kunnen vastzetten (zie afb. 1).

Vervolgens wordt voorzichtig het draad op het messingbuisje getapt. Gebruik daarbij wat olie, want messing is toch altijd nog vrij hard. De lengte van het te tappen draad hangt af van het toe te passen type kogelgewricht, maar meestal is 8 10 mm voldoende (zie afb. 2). Snij daarna zo'n 1 2 mm achter het draad het buisje door en vijl voorzichtig de braampjes weg.
Heb je geen snijapparaat, dan kun je met een driehoekige vijl ook rondom het buisje een groefje vijlen. Het buisje is daarna ter plekke van de groef zo af te breken.


Solderen

Voordat het messing draadhulsje en de staaldraad samen voor eeuwig aan elkaar verbonden worden, dienen we het staaldraaduiteinde nog even goed te schuren met fijn schuurpapier om het oxidelaagje te verwijderen.
Daarna klemmen we de staaldraad in de bankschroef en strijken het draaduiteinde dun in met soldeervet of soldeerzuur. Het messing hulsje wordt vervolgens op de staaldraad geschoven en nu kan gesoldeerd gaan worden. (zie afb. 3).

Met een hobbybrandertje wordt het hulsje en staaldraaduiteinde voorzichtig verwarmd en zodra het heet genoeg is drukken we het solteertin op de staaldraad, vlak bij het uiteinde van het messing draadhulsje. Als de temperatuur goed is, zal de tin door de capulaire werking in het hulsje gezogen worden, mooi uitvloeien en zo een hechte verbinding aangaan met de staaldraad. De tin moet daarbij aan de andere zijde van het hulsje tevoorschijn komen, dan weet je zeker dat de verbinding optimaal is. (zie afb. 4)
Even laten afkoelen en onder stromend water de zuurresten afspoelen. Daarna eventueel overtollig tin netjes wegvijlen, desnoods nog even met de draadtapper het draad nasnijden voor het geval er wat tin in de draadgroeven mocht zijn getrokken.
Draai nu het armpje met de snapkom (het asje met de kogel komt op het servoroerhoorntje) op het draadeind en klaar is het fraaie resultaat! (afb. 5)Oliver Kurz

(Vertaling: Frans Hoppenbrouwer)Terug naar het TIPS-overzicht