© Webmaster: Frans Hoppenbrouwer - Modelvliegclub IKARUS - Tubbergen

RC Simulator
( Auteur: Wil Gipman )
Een spelletje ?

De kogel op zoek naar het kuiltje in het midden....Vooral onder de jeugd is het spel populair. Een veel gebruikt en eenvoudig apparaat is de R(adio)C(ontrolled)-Simulatorschijf.
Op tentoonstellingen, modelbouw manifestaties, koninginnedag en braderijen is dit behendigheidsspel al jaren een grote trekpleister gebleken (afb. 1 en 2).
De bedoeling is direct duidelijk: probeer de stalen kogel in het kuiltje te krijgen, door de plaat iets te laten kantelen. De aansturing van de plaat geschiedt over twee assen via radiobesturing, zoals gebruikelijk in onze modelvliegsport.
De RC-Simulator is niet zomaar een spelletje, maar traint het gevoel voor de verfijnde motoriek, een eigenschap, die ons zo goed van pas komt bij het besturen van een modelvliegtuig.
Het is een leuk spel voor jong en oud en heeft een groot voordeel: geen gecrashte modellen bij stuurfouten....!

De constructie

De constructie-opzet Bij het hier getoonde spel is een roestvrij stalen plaat gebruikt van 600 mm doorsnede.
De rand is een tochtstripprofiel. Onder de schijf zit een U-profiel gelijmd van 50 x 20 mm. In dat profiel is een plaatje gemonteerd, dat kan kantelen. In de lengterichting van dat plaatje is eveneens een kantelpunt opgenomen. Onder dit kantelpunt zijn twee staande U-profielen geplaatst (10 x 10 mm), die op hun beurt weer op twee hoeklijnprofielen worden gemonteerd, die op een ronde multiplex plaat zijn geschroefd.

1  Aluminium U-profiel, 50 x 20 x 1,5 mm
2  Scharnierplaat aluminium, 46 x 44 x 6 mm
3  Aluminium U-profiel, 10 x 10 x 1,5 mm
4  Aluminium U-profiel, 50 x 20 x 1,5 mm
5  Verenstalen pen, rond 3 mm
6  Aluminium hoeklijn, 20 x 25 x 1,5 mm
7  Opvulklos, multiplex, t.b.v. servo
8  Stootstang met 2 kwiklinks.

(zie afb. 3)

De aansturing

Op stand "12 uur" en "3 uur" zijn onder de stalen plaat twee stukjes hoeklijn gelijmd met een 2 mm gaatje voor een kwiklink. Twee servo's worden onder de hoeklijnen vastgezet. Met instelbare stuurstangen (gebruik daarbij kroonsteentjes) verbinden we de servo's met de hoeklijnen.

Voeding van zender en ontvanger

Een 12 volts accu voedt via een kabel de zender. De ontvanger is ook aangesloten op de accu via een 5 volt spanning stabilisator (7805). Door gebruik van een accu, of een 12 volt lichtnetadapter is het gebruik van de RC simulator uren langer te gebruiken dan via de standaard modelbouw accu's!

De keuze van de kogel

In het midden van de schijf is een klein gaatje van 3 mm geboord en een beetje verzonken.
De moeilijkheidsgraad neemt toe, naarmate de diameter van de kogel groter gekozen wordt. Wij namen 5 mm voor "eenvoudig" tot 15 mm voor "moeilijk".
Afhankelijk van de knikkerdiameter en de meelopende tijd vanaf de start van het spel, kunnen punten worden verdiend of prijsjes gewonnen. Gegarandeerd een succes!

Tot slot

Met eenvoudige middelen is snel een RC-Simulator te maken. Ook op uw club is de simulator een handig spelletje. Bezoekers kunnen zo de functies van de stuurknuppels worden geleerd. Bouw het na…. en geniet van de onderlinge wedstrijdjes.
Gebruik een goede tijdschakeling, die bijvoorbeeld de voeding van zender en ontvanger steeds op dezelfde tijd uitschakelt.
Voor de hier beschreven RC-simulator is een oude Robbe Economic 27 MC zender gebruikt. Als een ingeschakelde zender problemen geeft i.v.m. andere RC-demonstraties ter plekke, dan zou ook nog met een "servopulser schakeling" gewerkt kunnen worden.
Veel plezier!



Wil Gipman.



Terug naar het TIPS-overzicht