© Webmaster: Frans Hoppenbrouwer - Modelvliegclub IKARUS - Tubbergen

Struts versterken
( Auteur: Wil Gipman )
De kans op breuk

Iedereen die met een wat groter hoogdekkermodel vliegt, kent de "struts" die als noodzakelijke vleugelsteun dienen (zo ook bij de "Big Lift" op afb. 1).
Veelal worden die struts van aluminium buis gemaakt met bijvoorbeeld 10 mm doorsnede.
Bij de bevestigingspunten van vleugel en romp, zal de buis geplet moeten worden. Als men dat pletten in de bekken van een bankschroef doet, dan zullen er scherpe knikken aangebracht worden en aangezien aluminium erg gevoelig is voor vervormen, zullen juist daar kleine scheurtjes ontstaan.
Vroeg of laat zullen door trillingen van het model die minuscuul kleine scheurtjes in de knik de oorzaak zijn van een plotselinge breuk ter plekke. De kans is dan levensgroot dat de vleugel, door gebrek aan steun, omhoog zal klappen met als gevolg dat je mooie model heel handzaam in kleine stukken in de bekende grijze plastic afvalzak naar huis vervoerd kan worden.....!
Dat kan niet de bedoeling zijn en dus gaan we daar iets aan doen.

Versterking met staaldraad


Door een massieve staaldraad in de strut op te nemen, wordt de strut bijna onverwoestbaar! Deze staaldraden, rond 2 mm zijn in lengtes van 1 meter bij de modelbouwzaak of ijzerwarenwinkel te koop (afb. 2 en 3).
Draai op regelmatige plaatsen wat tape om de staaldraad, of schuif stukjes brandstofslang om de staaldraad. Dit verhindert het trillen van de staaldraad tegen de buis en voorkomt knakpulsen (storingpulsen bij contact van metaal op metaal).
Doe desnoods vóór het pletten een watje en wat epoxy in de buis. De strut zal dan nog steviger worden.

Buigen van de staaldraad

In een plank boren we op de afstand romp-vleugel-bevestiging gaten van 4mm.
Daarin plaatsen we M4-bouten. Hier omheen buigen we de staaldraden.

Aluminium buis

Op de gewenste afstand boren we gaten van 4 mm loodrecht door de buis.
Daarna schuiven we de staaldraad in de buis. We monteren twee M4-bouten op de buis einden en door de gebogen staaldraad lussen.
Op afb. 4 is in de opengezaagde strutbuis goed het donkere staaldraad te zien.

Hulpklossen bij pletten

We gebruiken twee hardhouten klossen met afgeronde kanten. In de klossen maken we gaten voor de M4 bout. (afb. 3). Dan klemmen we het strut-uiteinde met klossen en bout tussen de bankschroef.

Vleugelbevestigingsbeugels

Bij de Big Lift zijn tegen de hoofdliggers multiplex plaatjes gelijmd. De boutjes lopen niet door de hoofdliggers maar net er tussen in om de hoofdliggers niet onnodig te verzwakken. De aluminium plaatjes van 20 x 2 mm zijn gebogen over een boor in de bankschroef, zodat er geen scherpe knikken ontstaan, want die zijn immers uit den boze. (afb. 5)

M4-bouten vastzetten


Door M4-bouten met in de kop een zeskantuitsparing en een zelfborgende moer te gebruiken, kunnen we een kogelkop-inbus toepassen. De kogelkop is in een lange buis geperst (afb. 6) met aan de andere kant een rond handvat. Het vast aandraaien met een kogelkop is onder een vrij grote hoek nog mogelijk en kunnen we er dus altijd goed bij.
Vervang regelmatig de zelfborgende moer.

Resumé

Voor een paar euro kunnen we struts maken, die het model zullen overleven!
Succes!



Wil Gipman.



Terug naar het TIPS-overzicht