© Webmaster: Frans Hoppenbrouwer - Modelvliegclub IKARUS - Tubbergen

Gloeiplug permanent verbonden
( Auteur: Alfred Smol)
Permanent gloeisysteem Een permanent gloeisysteem op je gloeiplugmotor

Wil je af van die startklem? En wil je een handige stekker in je model kunnen steken om de gloeiplug te laten gloeien? Het is allemaal eenvoudig te maken van alledaagse producten.
We nemen de bekende kunststof kroonsteentjes. Binnenin zitten metalen buisjes met in elk twee boutjes. Die moeten we hebben en dus draaien we de boutjes er helemaal uit en duwen het metalen buisje naar buiten. Er zijn verschillende maten kroonsteentjes in de handel, let dus vooral op de inwendige diameter of vijl het desnoods iets uit (gaat heel gemakkelijk).

Nieuw gaatje boren

Boor een nieuw gaatje in het buisje tussen de beide boutgaatjes in en zaag het buisje vlak boven dat gaatje doormidden. In het geboorde gaatje wordt de gloeiplugdraad (+ pool) gesoldeerd (zie afb. 1). Gebruik een draad met een dikke kern. Strip enkele mm af en vertin de draad.
Schuif het buisje nu over de pluspool van de gloeiplug en houdt het vrij van het gloeiplughuis (minpool). Draai met het boutje de gloeiplug strak aan. Zet de gloeiplug in een houten blokje en laat nu wat tin lopen in het open boveneinde van het buisje. Verhit vervolgens het buisje, steek de draad in het geboorde gaatje, voeg desnoods nog wat tin bij, en laat alles even afkoelen.
Let er nogmaals op, dat het buisje alleen contact maakt met de pluspool en dus niet het huis raakt!
Bij te lang solderen kan de gloeiplug ook vastgesoldeerd worden en dat is niet de bedoeling. Controleer na het losdraaien van het boutje of het buisje gemakkelijk van de gloeiplug af gaat! Breek of draai niet als het niet gaat, maar verhit het buisje even!
Je kunt ook zonder gloeiplug de draad in het buisje solderen en overtollig tin aan de plugzijde met een boortje weer weg halen.

Bougiedop imitatie

Voor de minpool maak je een klemdraad ergens aan je motorblok, aan één van de vele boutjes, die je motorblok rijk is. Beide draden voer je nu naar een "stopcontact" ergens aan de buitenkant van de romp van je model. Ik gebruik van die kleine "jack-plugjes" en heb op die manier in al mijn kisten een spotgoedkoop en veilig gloeisysteem op al mijn kisten!
Verf desnoods het buisje zwart met hittebestendige verf en het is net een echte bougiedop!

Tot slot

Het boutje, waarmee we deze "bougiedop" op de gloeiplug hebben geklemd zou kunnen lostrillen. Schuif daarvoor een klein stukje siliconenslang over het boutje en klaar is Kees!Alfred SmolTerug naar het TIPS-overzicht