© Webmaster: Frans Hoppenbrouwer - Modelvliegclub IKARUS - Tubbergen

Vlieghoogte meten
( Auteur: onbekend )
Lineaal en touwtje Een lineaal en een touwtje

Simpeler kan het niet en toch is redelijk nauwkeurig de hoogte te bepalen van een recht boven je vliegend model met slechts een lineaal en een touwtje. Bij een afleesnauwkeurigheid van een halve millimeter op de lineaal wordt een 90% nauwkeurigheid van de vlieghoogte gehaald. Hoe gaat dat in zijn werk.

Eenvoudige wiskunde

Congruente driehoeken Aan het principe ligt een eenvoudig meetkundig principe ten grondslag, namelijk de congruentie (gelijkvormigheid) van driehoeken.
Een clubgenoot gaat met de "constructie" van afbeelding 1 heerlijk achterover in het gras liggen en kijkt recht omhoog. De afstand oog tot lineaal is bekend, evenals de spanwijdte van het model in de lucht. We wachten tot de piloot het model ongeveer recht boven de waarnemer in het gras brengt en die leest de spanwijdte van het model op de lineaal af.
Meetkundig gezien berekenen we de vlieghoogte H bij een gegeven spanwijdte S, een oogafstand tot de lineaal O en een gemeten spanwijdte S (zie afb. 2).

Een voorbeeld

Stel het model heeft een spanwijdte van 2450 mm (bijv. een zwever), de afstand tussen lineaal en oog bedraagt 430 mm en de afgelezen spanwijdte op de lineaal blijkt 4 mm te zijn.
Dan is de vlieghoogte: (2450 x 430) / 4 = 263375 mm = 263,4 meter. Zo nauwkeurig als de uitkomst lijkt is de hoogtemeting natuurlijk niet, maar als je tot op halve millimeters nauwkeurig afleest kun je wel zeggen dat het model tussen 250 en 275 meter vliegt en dat is heel wat nauwkeuriger dan "zomaar wat schatten".
Probeer het maar eens. Het werkt uitstekend. Veel succes.


Vertaald uit het Duits en bewerkt door: Frans Hoppenbrouwer.



Terug naar het TIPS-overzicht