Webmaster: Frans Hoppenbrouwer - Modelvliegclub IKARUS - Tubbergen

Solderen van accucellen
( Auteur: Wil Gipman )
Cellen in lijn solderen (vertikaal)

Iedereen die accu's gebruikt, heeft wel eens gelezen over de gepuntlaste verbindingen bij accucellen! Dat deze verbindingen veel capaciteitsverlies geven is alom bekend.
Daarom worden cellen vaak in een hoeklijnprofiel gelegd en met behulp van een aangepaste punt van een zware soldeerbout "in line" achter elkaar gesoldeerd. Echter bij deze methode, moet de soldeerboutpunt erg warm zijn om te kunnen solderen! Duurt het lang voordat de tin vloeit, dan zullen de cellen ook erg heet worden!
Ook komt het voor, dat de tin bij de cellen (in het hoeklijn profiel) tijdens het verhitten naar onderen zakt en dat niet overal voldoende tin zit, waardoor de kans op breken van de verbinding groter wordt!

Hobbybrander

Voor wie echter een hobbybrander heeft, is het mogelijk de volgende oplossing te gaan uitproberen. Maak van een koperen waterleidingbuis (inwendig de maat van branderkop) een punt volgens de bijgevoegde foto (afb. 1).

Branderpunt Het maken van de branderpunt

In een bankschroef pletten we het stuk waterleiding buis. Van het geplette gedeelte halen we aan beide zijden zoveel materiaal weg, tot het middengedeelte de breedte heeft van de cel-plus. Van dat gedeelte buigen we de boven en onder delen zover om tot we weer de maat hebben van de plus punt (afb. 2).
Dan boren we de vier gaten, die voor aansteken van de brander en voor afvoer van het verbrande gas nodig zijn. Van het gedeelte waar de punt over de branderkop zit geschoven, halen we een stuk er tussen uit… anders kunnen we niet klemmen met een slangen klem!

Cellen in U-profiel Cellen in vertikaal staand U-profiel

Voordat de cellen in het U-profiel gezet worden, moeten de celpolen eerst schoon worden gemaakt en geschuurd! Monteer dan de cellen met 15 mm onderlinge tussenruimte in een het verticaal staand U-profiel (afb. 3).
Plaats het profiel in bijv. een machineklem. Bevestig de cellen met behulp van de bekende ronde Seal-ringen of elastiekjes! Het vertinnen van de pluspool en de minpool (=behuizing) van elke cel, doen we als de cellen in het profiel zitten.
Eerst vertinnen we de pluspolen, draaien daarna het profiel om, en vertinnen vervolgens de minpolen (behuizing)! Handig is het om een weinig "pasta rood" te gebruiken bij het vertinnen, dan vloeit de tin sneller!
Maak de branderpunt vaak schoon met een doekje, en vertin hem weer voordat we gaan solderen!

Het vastsolderen van de cellen

Monteer de punt op de branderkop, steek de brander aan en laat de punt op temperatuur komen. Maak de punt schoon en vertin hem!
De eerste cel rust met de pluspool op de machineklem. De volgende cel plaatsen we zover omlaag, dat de omgebogen punt gedeelten een beetje ruimte tussen de cellen heeft. Daarna steken we onze… waterleiding punt tussen de eerste en tweede cel. Nu drukken we cel 2 omlaag. Zodra de tin goed vloeit, verwijderen we snel de branderpunt en drukken de cel 2 met beleid…naar beneden!
Doordat we de pluspolen van de cellen naar onderen gericht hebben gemonteerd, zal een overtollig druppeltje tin op de min van de onder geplaatste cel vallen en niet tussen de pluspool en celbehuizing kortsluiting veroorzaken!
Op gelijke wijze solderen we de volgende cellen (maximaal 5 cellen in lijn!).
Het zal duidelijk zijn dat we aan vol geladen cellen nooit mogen solderen! Eerst ontladen!

Proefjes

Soldeeropstelling Doe met deze soldeeropstelling (afb. 4) eerst ervaring op met oude en defecte cellen! Dan kun je de hoeveelheid tin bepalen! Bij het voorvertinnen kunnen we zoveel tin toevoegen, dat (lastig) bijvoegen niet nodig is.

Andere branderkoppen

Voor dikkere branderkoppen kan ook een andere diameter waterleidingbuis worden gebruikt. Door het geplette gedeelte zo te laten, kunnen we ook b.v verf gaan afbranden. Ook kunnen de gaten voor verbranding gassen afvoer aan de zijkanten worden gemaakt. Dat is bij de cellen "in line verticaal"-methode beter! Maar andere toepassingen kan de creatieve hobbyist ook zelf bedenken, met het waterleidingbuis-idee als basis!


Wil Gipman.Terug naar het TIPS-overzicht