Modelbouw-TIPS en bouw-ideeën

voor de modelvliegliefhebber
(verzameld door Frans Hoppenbrouwer)

Zelf een tip?
Stuur me dan even een emailtje:


o
oo
ooo
Eenvoudig
Gemiddeld
Moeilijk
Neem ook eens een kijkje op de SOFTWARE-pagina
Tip: Korte omschrijving:
o Accucellen controleren (deel 1) Het nieuwe vliegseizoen breekt aan en de modellen worden tevoorschijn gehaald. De accucellen hebben soms maanden werkeloos gelegen en moeten even kritisch worden bekeken.
ooo Accucellen controleren (deel 2)
Natuurlijk kan het controleren van accucellen professioneler. In deze tip wordt uitgebreid ingegaan op een "meetproject" volledig in de praktijk gebracht bij de modelvliegclub van de auteur Wil Gipman.
o Benzinemotor ontstoord De bougiekabel van je benzinemotor simpel en fraai ontstoren door het aanbrengen van gevlochten afscherming.
o Cockpitkapjes, zelf gemaakt
Voor wie zelf cockpitkapjes, motorkapjes of wielkasten wil vacuümzuigen is dit instructieve videofilmpje. Het is weliswaar in het Duits gesproken, maar de beelden spreken eigenlijk voor zichzelf.
ooo Decoupeerzaag aanpassen Niet alleen voor de modelvliegers, maar voor alle modelbouwers is deze tip bedoeld. Wil Gipman beschrijft uitvoerig hoe de decoupeerzaag aangepast kan worden tot een veelzijdig en verfijnd stuk precisiegereedschap, waarmee de meest uiteenlopende plaatmaterialen gezaagd kunnen worden volgens de meest gecompliceerde figuren.
o Elektromotor nat laten inlopen Haal een hoger toerental bij een lager stroomverbruik uit je elektromotor! Een tip, die de meesten van ons zal verbazen...
oo Elektromotor ontstoren Veilig en ongestoord elektrovliegen met een simpel setje ontstoringscondensatoren gesoldeerd op een rond koperprintje.
o Elektromotor timen Verhoog het rendement van je Speed 400 elektromotor door slechts een simpele (kostenloze) ingreep.
o Elektro Setup
Kies de meest optimale combinatie van borstelloze motor, propeller, regelaar en lipo-accu voor je model. Met deze uitgebreide powerpoint presentatie gaat dat lukken.
o Gloeiplug permanent verbonden Een manier om de motor van je model te starten zonder iedere keer die gloeiplugklem op de motor te zetten. Je plugt de stroomvoorziening gewoon in een "stopcontact" ergens op je model en starten maar....
o Gloeiplugklem veilig De gloeiplugklem wil nog wel eens een bron van ergernis zijn. Te vaak tijdens het starten los springen, kortsluiting veroorzaken en daarmee de startaccu onnodig belasten. Dat zal nu niet meer gebeuren.
o Grip op je model Is het model vettig van de brandstofresten of glad van het natte gras? Geef je vingers bij het wegwerpen van het model meer grip met twee strookjes schuurpapier.
oo Huckepack maken Een zwever op de rug van een motorkist meenemen de lucht in met deze Huckepack. Wil Gipman is de bedenker van deze Huckepack met een slim, eenvoudig en zeer doeltreffend ontkoppelmechanisme.
ooo Kabeloogjes, zelfgemaakt Liefhebbers van oldtimer schaalmodellen kennen ze wel. Die fraaie staalkabeluiteinden: een lusje rond een oogje en dan afgewerkt met een knijphulsje. We gaan ze hier zelf maken voor wie van perfectie houdt.
oo Kwiklinks en staaldraad Tap zelf M2-draad op een messing buisje en soldeer het op een stalen stuurstang. Hiermee bespaar je de standaard soldeerhuls en win je ruimte, die vooral bij de kleinere modellen heel goed van pas komt.
o Krimpfolie voor accucellen Ook al heb je niet de juiste maat krimpfolie bij de hand, met plakken en knippen wordt alles ook keurig in de krimpfolie opgesloten. Handige tip voor het aanpassen van krimpfolie.
o Motor - cylinderinhoud (tabel) Een handige omrekentabel voor motoraanduidingen. Een type 60 motor is namelijk een 10 cc motor. Hoe komen ze daar aan? Het is slechts een weet.
o Motor - vleugel - gewicht (tabel) De tabel geeft globaal aan hoeveel cilinderinhoud de motor moet hebben om je model met een bepaald gewicht en met een bepaald vleugeloppervlak de lucht in te krijgen.
o Multi-stekkers, zelfgemaakt
Overal waar het snel koppelen en ontkoppelen van functies aan de orde is, komen deze handige stekkerverbindingen van pas.
o Propeller keuze Van de meest gangbare 2-takt- en 4-taktmotoren de aanbevolen propellergrootte in tabel weergegeven.
oo RC-Simulator
Bouw zelf de bekende "kantelschijf" en manoevreer de rollende kogel in het kuiltje. Bestuurd door een zender uit de modelvliegerij is het meer dan een spelletje en verhoog je de verfijnde coördinatie, die zo van pas komt bij het modelvliegen. Veel plezier er mee!
oo Schuimprofielen-snijmachine zelf gemaakt
Voor enkele tientjes bouw je hier een perfect werkende automatische schuimprofielen-snijmachine, compleet met ondersteunende (gratis) software.
Een grandioos ontwerp van de Amerikaan Curtis Suter!
o Soldeerspitsen zelf maken
Solderen komt in onze modelbouwhobby nog steeds regelmatig voor. Het goedkoop zelf maken van de soldeerspitsen van ons soldeerpistool is dan een welkome bezuiniging t.o.v. de toch wat dure kant-en-klaarproducten.
oo Solderen van accucellen Hier word je uitgelegd hoe accucellen (oplaadbare cellen) direct aan elkaar kunnen worden gesoldeerd. De op deze manier achter elkaar verbonden cellen (maximaal 5 stuks) leveren dus een accu van 5 x 1,2 = 6 Volt.
oo Stuurhevels zelf gemaakt Servo-hevels en andere onderdelen gemaakt uit electronica-printplaten. Nooit meer een tekort aan deze handige hefboomarmpjes.
o Sleeplint vliegen
Het leuke van dit sleeplint is, dat het zich tijdens het opstijgen opgerold onder het model bevindt en pas in de lucht wordt ontrold. Ook het afwerpen van het lint geschiedt via dezelfde servo.
o Struts versterken
Het wil nog wel eens voorkomen, dat de "struts" ter ondersteuning van de vleugels, bij het geknikte uiteinde afbreken. In deze tip wordt een slimme versterking aangebracht.
o Tweebenig landingsgestel Het tweebenig landingsgestel heeft een slechte naam als het op bestuurbaarheid aankomt. Toch is dat echt niet nodig. Zie in deze tip hoe de tweepoot stabiel wordt gemaakt en nog iets meer..
o Vlieghoogte meten Met slechts een lineaal en een touwtje een redelijk nauwkeurige hoogtemeting doen van je modelvliegtuig daar hoog in de lucht. Bijna niet te geloven...
oo Wielvelgen zelf gemaakt Scheuren of breken bij jou die kunststof wielvelgen ook te snel? Maak dan zelf je aluminium velgen (voor de grotere modellen). Een draaibankje is wel vereist...
o Zendersignaal controleren Heel eenvoudige manier om de betrouwbaarheid van de radiobesturing te controleren met slechts 3 onderdelen: een servo-kabeltje, een contrasteker en een oor- of koptelefoon van uw walkman.
o Zwaartepuntbepaling Het zwaartepunt bepalen van je modelvliegtuig is voor velen nog steeds een lastig karwei, vooral als het een laagdekker betreft. Met het in deze tip beschreven hulpmiddel kan van vrijwel alle modeltypes, klein of groot, licht of zwaar, tot op millimeters nauwkeurig dat zwaartepunt bepaald worden.