NVFoil Version 1.01
(Luigi Tenneriello)


Download: nvf101.zip (1,1 MB - FREEWARE voor studenten en non-commerciŽle doeleinden)Een pittig programma voor de studiehoofden onder ons. De Italiaanse maker, Luigi Tenneriello, is zelf afgestudeerd luchtvaartingenieur en schreef dit programma in Visual Basic.
Het is eigenlijk bedoeld voor studiedoeleinden en je zult al het nodige op aerodynamisch gebied moeten weten om de gegevens, die in de grafische voorstellingen verschijnen, op de juiste wijze te kunnen interpreteren.

Het programma beschouwt een gekozen vleugelprofiel (er zijn bijna 1200 profielen opgenomen in de database) en berekent de voornaamste aerodynamische parameters. Bij een gekozen invalshoek alpha worden Cp (weerstandscoŽfficiŽnt van het profiel), Cl (liftcoŽfficiŽnt), Cm (moment van het vleugelprofiel t.o.v. 1/4 van de koorde) en Cd (voor een schatting van de numerieke fouten) berekend.
Verander de invalshoek en zie hoe de grafiek rechts zich wijzigt. Ook het toepassen van flaps op 1/4 vanaf de achterlijst heeft zo zijn effect (zie rode lijn, flaps 10 graden naar beneden). De 5 laatste grafische voorstellingen blijven zichtbaar, waarvan de laatste in rood.
Een interessant programma, waarvan de sourcecode eventueel te koop is voor de ontwikkelliefhebbers.

Systeemeisen

 • Minimaal Windows 3.1
 • Minimaal PC 386, 4 Mb RAM.
 • Ongeveer 7 Mb ruimte op de harde schijf.
 • Een schermresolutie van minimaal 480 x 640 pixels.
 • Een door Windows ondersteunde printer.
 • Omdat het een Visual Basic programma is, is vb40016.dll benodigd
     (o.a. te downloaden bij http://www.download.com).  (Bron: Luigi Tenneriello)


  Terug naar SOFTWARE-overzicht