Modelvlieg - SOFTWARE
voor de modelvliegliefhebber
(verzameld door Frans Hoppenbrouwer)

Zelf interessante software gevonden?
Stuur me dan even een emailtje:


Alle aangeboden software is GRATIS (shareware of freeware). Na downloading en installatie zijn de programma's volledig operationeel en veelal van een verbluffende professionaliteit.

Neem ook eens een kijkje op de TIPS-pagina

Klik op het programma voor een
ge´llustreerde toelichting.
Software: Korte omschrijving:
Convert V 4.08
Een handig conversieprogramma voor het omrekenen van allerlei eenheden. Komt in onze modelbouwhobby zeker van pas.
Design Calc
Airplane Design Calculator is een rekenprogramma voor de bepaling van de ligging van het zwaartepunt van een modelvliegtuig. Het rekenblad is gemaakt door de Amerikaan Lee B. Van Tassle met behulp van Microsoft Excel. Je moet dus over Excel beschikken om met dit programma te kunnen werken.
FMS 2.0 Beta 6 Een fraaie RC-flightsimulator van Michael en Roman M÷ller, die dit programma bewust GRATIS op de markt brengen. Tien modellen staan standaard in het programma. Uitgebreide handleidingen voor eenvoudige zenderuitbreidingen om dit programma met je eigen zender te besturen. Geschikt voor Windows 95/98/ME/2000.
Foils 4.2 d
Een eenvoudig maar bijzonder handig programma van John Hunt om vleugelprofielen uit te printen in iedere gewenste grootte. Mogelijkheden voor invoeren van eigen profielco÷rdinaten, importeren en exporteren van profielendata, kiezen van een profielverloop, ribbenseries samenstellen en nog vele andere handige opties. Geschikt voor Windows 3.x en 9x.
Mean Aerodynamic Chord
V 1.1.4

Een handig rekenprogramma van de Fransman Jean-Claude Etiemble om bij een taps toelopende vleugel de gemiddelde aerodynamische koorde te berekenen en in een tekening op schaal weer te geven. Geschikt voor Windows 9x en NT.
Model Aircraft Weight and
Balance V 1.05

Dit in Visual Basic geschreven Freeware-programma van Mike Sayer bepaalt van je modelvliegtuig in de ontwerpfase reeds van te voren het gewicht, de vleugelbelasting en de ligging van het zwaartepunt.
NVFoil Version 1.01
Een typisch studieprogramma voor bijv. studenten in de aerodynamica. Het beschouwt vleugelprofielen en berekent Cp, Cl, Cm25 en Cd, bij invalshoek naar keuze en toepassing van flaps. Minimaal Windows 3.1 benodigd.
Profile V 2.2
Een klein maar krachtig profielenprogramma speciaal voor het snijden van schuimvleugels van John Garnham en Frankie Arzu. Werkt vlekkeloos onder Windows 95 en hoger op iedere door Windows ondersteunde printer. Een aanrader!
Profili 1.2
Een eenvoudig maar erg goed profielenprogramma van de Italiaan Stefano Duranti, met zeer veel profielen (1800 stuks !). Keurig werkend onder Windows met iedere door Windows ondersteunde printer. Een aanrader!
Propeller Selector
Een praktisch programmaatje van de Amerikaanse Noor, Brian R. Gyles, om de stuwdruk en efficiŰntie van propellers, zoals in de modelvliegerij gebruikt worden, te berekenen. De eenheden kunnen naar believen in het metrisch stelsel worden omgezet.
RcCad V 1.7.3
Ontwerp je eigen modelvliegtuig, volledig in 3D. Binnen enkele minuten is de werking van dit fraaie programma duidelijk. Deze demo-versie is goed te gebruiken (het gemaakte ontwerp is uit te printen), maar natuurlijk biedt de volledige versie meer mogelijkheden: om van te watertanden, voor slechts..... $ 49,- ! (Auteur: Fred Jordan)
ThrustHP V 2.0d Een handig programmaatje van de Engelsman Barry Hobson om de stuwdruk van je propellermotor uit te rekenen. Helaas alleen in de Engelse eenheden. Gebruik voor het omrekenen Convert, een programma elders in deze lijst.