FMS 2.0 Beta 6 (Michael en Roman Möller)

Download: fms20b6.zip (2139 kB - FREEWARE)

Een bijzonder fraaie RC-Flightsimulator
Er zijn al heel wat flightsimulator-programma's voor de modelvliegpiloot op de PC ontwikkeld. Voor de mooiste moest je altijd betalen, totdat ik dit fraaie stukje huisvlijt van de heren Möller tegen het lijf liep.
Het behoort tot de betere programma's en het is volledig gratis ter beschikking gesteld door de makers.
Er kan gevlogen worden met tien verschillende modellen, waaronder een Sukhoi laagdekker, een Cobra helicopter, een Messerschmit ME262, een zwever, een eendmodel en zelfs een langzaam vliegend oldtimertje.

De besturing
De besturing van het model is mogelijk via het toetsenbord, een joystick of met je eigen zender. Dat laatste verdient natuurlijk de voorkeur, maar dan moet je nog wel wat extra's aan de zender vastknutselen. In een bijgeleverd "Handbuch" is daar alles over te lezen. Dat Handbuch is gewoon via de browser te lezen, weliswaar slechts in het Duits, maar met de schema 's erbij afgebeeld moet een handige knutselaar er niet al te veel moeite mee hebben. Beschik je over een zender, gebaseerd op het PPM-principe en een leraar/leerling-aansluiting dan is de zenderaanpassing een fluitje van een cent. Naast een 25-polige parallele poortstekker met snoer is slechts een zener-diode en een weerstand nodig om de zender geschikt te maken voor dit fraaie simulatorprogramma....
Maar ook voor andere zenders worden de aanpassingen voor de parallelle poort besproken in het "Handbuch", zoals voor de Robbe Starion, de MPX Europa Sprint, de FM-SS Profi 7/14, de Microprop Proportional 4/6 van Brand Electronik, de Robbe Promars, de Futaba F14, de Hitec Flash 4, de Graupner MC-15 en de Graupner JR FM60 14/PCM18.
Ook aansluiten op de seriële poort is mogelijk en wordt besproken.

Het programma
Het programma zelf is 3-talig: Duits, Engels en Zweeds. Veel taalkennis is echter niet eens nodig, want het wijst zich vanzelf.
Er kan uit zeven resoluties gekozen worden en de scene beslaat daarbij het volledige beeldscherm. Ook grafisch kan er via pulldownmenu 's nog wat verfijnd worden. Het geluid van de motor kan aan- en uitgezet worden. Om het programma soepeltjes te laten lopen is nog wel minimaal DirectX 7.0 nodig (te downloaden bij o.a Microsoft: http://www.microsoft.com/directx/ ).

Vereiste hardware:

 • PC met een kloksnelheid van minimaal 200 MHz (vanaf Windows 95)
 • 3 Mb vrije ruimte op de harde schijf.
 • Bij voorkeur een geschikt gemaakte zender (zie "Handbuch") of joystick.

  Veel plezier met deze fraaie gratis RC-fligtsimulator van Michael Möller!

  Op de homepage van de makers is veel meer informatie over dit programma te vinden. Er is daar zelfs een forum ingericht, waar je met anderen gegevens kunt uitwisselen en waar je kunt ontdekken, waar extra modellen en landschappen zijn te downloaden, of zelfs ze zelf te maken. Voer genoeg voor de liefhebber!

  (Bron: Michael en Roman Möller)


  Terug naar SOFTWARE-overzicht