Mean Aerodynamic Chord
V 1.1.4
(by Jean-Claude Etiemble)

Download: cm1014mE.zip (48 kB - FREEWARE)

Een alleraardigst en handig programmaatje van de Fransman Jean-Claude Etiemble, een Normandische modelpiloot, die een Visual Basic programma schreef om van een taps toelopende vleugel de gemiddelde aerodynamische koorde te vinden en daarop het centrale liftpunt.
Hij verdeelt hiertoe de hoofdvleugel in 5 delen (panels) en berekent van deze delen de eigen waarde en van alle vijf tesamen de gemiddelde waarde (zie de afbeelding hiernaast).

Het invullen
Bij "Major chord" vullen we de grootste koorde per vleugeldeel in en bij "Minor chord" dus de kleinste. "Panel length" spreekt natuurlijk ook voor zich: juist, de lengte van het bewuste vleugeldeel.
De "Total Sweep" is het verloop tussen het tipuiteinde en het uiteinde van de wortelkoorde. Bij een rechte voorlijst is de sweep gelijk aan 0.
Bij "Center position" wordt het zwaartepunt van de vleugel bedoeld, die veelal tussen de 25 en 33% ligt.

Als alle waarden zijn ingevoerd kan op de knop "Compute" worden geklikt en verschijnt een tekening van de vleugel met de bijbehorende rekenwaarden. VariŽren we met deze waarden, dan zie je de tekening zich ook automatisch aangepassen.

Printen
Even op "Print" klikken en je krijgt alles keurig uitgeprint op papier. Zelfs het tekeningetje wordt er (op schaal!) bijgezet, in kleur.

Tot slot
Het programma bespaart ons een boel vervelend rekenwerk en we zijn Jean-Claude dus erg dankbaar voor zijn FREEWARE.
Aangezien het programma gemaakt is met behulp van Visual Basic Versie 5 is de runtime dll-file daarvan nodig. Ook deze file is gratis beschikbaar om te downloaden:
Download: msvbvm50.zip
            (700 kB - FREEWARE)


Systeemeisen

  • Vanaf Windows95.
  • Een schermresolutie van minimaal 800 x 600 pixels.
  • Een door Windows ondersteunde printer.


    (Bron: Jean-Claude Etiemble)

    Terug naar SOFTWARE-overzicht