« TERUG
Wespe
Speedkistje (half A - klasse), voor gevorderden (van Robbe)


Spanwijdte:
800 mm
Totaalgewicht:
970 gram
Motor:
OS MAX 10 F SR (1,7 cc tweetakt)
Besturing:
ailerons, hoogteroer en gas

Beginnersfout

De koop van de bouwdoos met de Wespe was een klassieke beginnersfout.
Het zag er leuk uit, had een kleine spanwijdte en er kon een goedkoop motortje in van ruim 1,5 cc. En ook de winkelier vond het niet nodig mij te waarschuwen. Ik dacht een beginnersmodel te hebben aangeschaft.
Het bouwen verliep vlot, want de met abachi beplankte schuimvleugel lag al kant en klaar in de doos. Het profiel was zeer dun en bijna symmetrisch. Nog besefte ik niet, dat ik een snelheidsmonstertje in handen had....
Op een rustige zondag in een weiland werd de eerste en meteen laatste vlucht gemaakt. De motor stond volgas en met mijn beperkte zender probeerden mijn beginnersvingers iets met de twee besturingskanalen te doen. Maar het model was veel sneller dan mijn aarzelende vingertjes en maakte spontaan de mooiste figuren. Ook aan het laatste figuur, dat eindigde in moeder aarde, had ik nauwlijks meegewerkt.

Later, veel later, heb ik dit speedkistje gevlogen, zoals het hoorde en toen bleek het uitstekend bestuurbaar en, zoals ik al wist, erg snel.
Een leuk hebbedingetje voor de gevorderde modelpiloot, die zich tijdens het vliegen niet mag laten afleiden.....!

Boven: De trieste gevolgen van een ongecontroleerde vlucht van een snelheidskistje in de handen van een onwetende beginner.
Overigens bleek de schade mee te vallen en is het racemonstertje jaren later toch nog volledig aan zijn trekken gekomen!