« TERUG
Geier 4
Een eigen ontwerp electro-uitvoering van een oude bekende: de Geier van Robbe.


Spanwijdte:
1525 mm
Vleugeloppervlak:
46 dm2
Vleugelprofiel:
S-profiel vanaf tekening (geen gegevens)
Lengte romp:
530 mm
Leeg gewicht:
800 gram
Vliegklaar gewicht:
1200 gram (incl. ontvanger, servo's, motor met spinner en prop, accu en regelaar)
Electromotor:
Pulso borstelloze buitenloper KA22-20L, 270 Watt, 85 gram
Regelaar:
Robbe Roxxy BL-Control 835-6, 35 A
Accu:
Vislero 3S Lipo, 11,1 Volt, 2100 mAh
Spinner/prop:
diameter spinner 40 mm, Graupner prop 9" x 6"
Besturing:
motor, hoogte en ailerons (gemixt)


Het model

Door de electrozwever Papilion kreeg ik de smaak van het bouwen weer te pakken. Ook het schone electrovliegen sprak me aan en zo kwam het, dat ik een "ouwe bekende", de Geier van Robbe, weer nieuw leven zou inblazen. De tekening van de oorspronkelijke Geier (met het polyesterrompje) had ik nog in de archieven en zo bouwde ik de romp en vleugels helemaal opnieuw in lichte hout-bouw. Bovenop de vleugel zou i.p.v. een 1,7 cc brandstofmotor nu een borstelloze electromotor komen. De romp en gondel werden van dun vliegtuig-triplex gebouwd, in de hoeken versterkt. De gondel kreeg een afneembaar gedeelte, t.b.v. de motor. Ook aan koel-openingen werd gedacht, zowel voor de motor als ook voor de accu en regelaar in de romp. Het was nog een hele uitzoekerij, omdat romp en electrogondel nu zelf bedacht moesten worden, maar het uiteindelijke resultaat ziet er degelijk en solide uit.


De eerste proefvlucht

Bij het wegwerpen van het model had het de neiging om naar beneden te duiken en moest ik snel "up" geven om hardhandig bodem-contact te vermijden. De roeren moeten dus lichtelijk omhoog staan in lijn met het S-profiel van de vleugel. Eenmaal in de lucht trekt het kleine sterke motortje (slechts 3 bij 3 cm!) het model moeiteloos omhoog. Op hoogte en met de motor uit zweeft deze Geier mooi strak, gelijk een roofvogel. Het resultaat van de eerste testvlucht was een verblijf van zo'n twintig minuten in de lucht, waarbij het electromotortje het model naar behoefte krachtig omhoog "sleurt". Zelfs met half vermogen stijgt de Geier nog steeds. Rustig rondvlie-gen gaat met een derde van het vermogen uitstekend en ook met de motor "uit" zweeft het model met zijn ruim anderhalve meter spanwijdte strak en stabiel. Met "volgas" wordt het echt scheuren en moet je al je aandacht er bij houden.
Het landen ziet er fraai uit. Het model komt heel statig en rustig binnen vliegen en strijkt moeiteloos neer op het gras.

Voor meer foto's klik hier