Mijn twee oudste zonen vol bewondering?
« TERUG
Geier
Een zogenaamde "Nurflügel" van Robbe


Spanwijdte:
1515 mm
Hulpmotor:
OS MAX 10 F SR (1,7 cc tweetakt)
Besturing:
ailerons- en hoogteroer, gemixt

Alle begin ....

De Geier was één van mijn eerste modellen. Je zou zelfs kunnen zeggen, dat ik hiermee het modelvliegen onder de knie heb gekregen. Aan de elastieklier in het weiland omhoog getrokken, 2 à 3 bochtjes maken en landen. En dat hele middagen achter elkaar, als er tenminste niets crashte, wat eerder regel dan uitzondering was.....
Ja, ja, ik heb de moeilijkste weg gekozen om te leren vliegen: niet bij een club gegaan, maar zelf proberen en dus met veel schade en schande het vliegen onder de knie gekregen. Hoewel het gelukt is, raad ik dit niemand aan!

De Geier bleek dus een redelijk geschikte beginnerskist, een geringe eigenstabiliteit, maar wel vrij stuurvast. Het vliegt als een laagdekker met ailerons. Die ailerons zijn gemixt met het hoogteroer. Deze mix kan zowel met het bijgeleverde mechanische sleetje gerealiseerd worden als ook electronisch via de zender als die tenminste deze mixmogelijkheid heeft.


De bouw

De bouw verloopt vrij eenvoudig, omdat we alleen maar een 1.50 meter lange vleugel hoeven te bouwen. Het korte rompje wordt in polyesteruitvoering bijgeleverd inclusief de transparante cockpit.
De vleugel is volledig in houtbouw, waarbij de ribben de voor Nurflügel zo kenmerkende S-vorm hebben, ter verkrijging van enige eigenstabiliteit.
In het midden van de vleugel komt een polyestermatje ter versterking.

Het vliegen

De Geier vloog direct goed en strak. Vooral toen ik na veel vallen en opstaan het vliegen onder de knie had werd de Geier één van mijn favorieten, wat uiteindelijk leidde tot de bouw van een 2 meter Geier met balsabeplankte schuimvleugels.
Op de helling is de Geier nooit zo goed uit de verf gekomen, maar dat kan ook aan de toenmalige weersomstandigheden hebben gelegen.

Een lekkere aanrader "voor zo er bij", want hij past kant en klaar in de auto.Boven: Na veel vlieguren was de Geier aan een nieuw jasje toe en ik noemde hem Geier 2


Onder: De Geier werd populair binnen de club en een clublid verzorgde schuimvleugels voor een 2 meter Geier. Er werden er vier van gebouwd, waaronder die van mij, overigens weer in mijn favoriete kleurstelling.
De 2 meter Geier in zijn element. Ziet u hem hoog in de blauwe lucht?

Op de achtergrond "vaart" een heliumballon voorbij..... (vlakbij het oranje frequentievaantje van de zenderantenne).