Mijn eerste motorkist(je)
« TERUG
Amateur
Beginnerskist (volledig houtbouw)


Spanwijdte:
1100 mm
Motor:
OS MAX 10 F SR (1,7 cc tweetakt)
Besturing:
richtingroer, hoogteroer en gas.


Goed beginnen


Het was mijn eerste serieuze trainer met de bedoeling het modelvliegen onder de knie te krijgen.
Na de miskleun van de Wespe als "beginnersmodel", had ik inmiddels begrepen, dat het anders moest en dus kocht ik deze echte beginnerskist van Graupner. Klein en bescheiden met een spanwijdte van slechts 1.10 meter en een 1,7 cc motortje.
Het bouwen leverde niet al te veel problemen op en een buurman, die bij een vliegclub zat, wilde hem wel voor me invliegen.
Ik zal nooit het gevoel vergeten, dat ik kreeg, toen ik zag, dat mijn model daadwerkelijk opsteeg en gecontroleerd door de zender bochtjes maakte en weer over ons heen vloog om vervolgens keurig weer te draaien en uiteindelijk netjes in het hoge weilandgras landde.... in één woord geweldig!
Ik was aan de modelvliegerij verkocht, als ik dat al niet eerder was.


Later heb ik met de Amateur zelf mogen vliegen en het langzaamaan in de vingers gekregen. Toen ontdekte ik ook, dat het model eigenlijk te minimaal was: te weinig vermogen als er iets meer wind was en te beweeglijk door zijn geringe gewicht en afmetingen. Mijn volgende beginnerskist, de Westerly was een veel betere keus.
Toch mag ik mijn eerste oefenkistje niet afvallen, want ik heb er de eerste serieuze modelvliegschreden mee gezet, maar als beginnerskist zou ik hem toch niet aanraden.